Miksi vierastan ehdotonta veganismia?

 

vegebatman
Kangasmerkki, jonka myös Batman-kissamme hyväksyy. Lätkäisin tämän vaatekaappini seinään.

Uskon, että vähemmän kiivas ote veganismiin tuottaa enemmän ja nopeammin tulosta kuin hyvin pikkutarkka ja vaativa ote. Sillä ei ole niin väliä, oletko päässäsi ja omassa elämässäsi kuinka tarkka tahansa, kunhan et vaadi sitä muilta. Tämä ajatus ei suinkaan ole omani, vaan tämä ajatus ja tapa toteuttaa eläin- ja luontoystävällistä ruokailua käy ilmi vapaamielisissä vegaaniryhmissä, blogeissa, Youtubessa, kirjoissa ja lehdissä.

Ainakin minussa tämä avoimempi ja sallivampi suhtautuminen herättää vastakaikua, kun taas koen hyvin dogmaattisen, syyllistävän ja päällekäyvän aktivismin vastenmielisenä. Möyhäämiskulttuuri, tapahtui se missä tahansa ryhmässä, on luotaantyöntävää ja se pelkästään kasvattaa kuilua ihmisten välillä. On helppoa kuitata kenen tahansa kaikki ajatukset hörhöinä, jos hän käyttäytyy aggressiivisesti, tuomitsee, eikä ole millään tavalla samaistuttava.

Uskon, että hyvin moni ihminen on valmis vähentämään eläintuotteiden kuluttamista, kunhan he kokevat, että se on heidän oma valintansa. Ja niinhän se onkin. Se on jokaisen oma valinta. Kuten totesin jo aiemmin, olen itse hyvin epätäydellinen vegaani. Ruokavalioni ja muukin olemassaoloni on kuitenkin niin lähellä vegaaniutta, että käytän kyseistä termiä itsestäni. Ikävä kyllä törmään vegaaniryhmissä vähän väliä toisten valintojen lyttäämiseen. “Miten voit kutsua itseäsi vegaaniksi, jos ylhäisessä yksinäisyydessäsi nautit silloin tällöin luomuhunajaa/karmiinikuorrutettuja nameja/luuhiilisuodatettuja juomia, sinä spesisti ja puolivillainen, mukaeettinen, tekopyhä fariseus!” Nettitrolleja riittää, mutta riittää myös itsetyytyväisiä oman egon pönkittäjiä. Eivätkö kaikki eläineettiset päätökset ole kotiin päin, eläimille ja luonnolle hyväksi? Mitä järkeä on tarttua pikkuasioihin, jos ihminen muuten pyrkii suuressa mittakaavassa toimimaan oikein?

Mitä enemmän on ihmisiä, jotka edes kohtuullisen usein valitsevat täyskasvisvaihtoehdon ruokaillessaan, sen enemmän on vegaanista tarjontaa ravintoloissa, kaupoissa ja kouluissa. Näen itse mieluummin sata ihmistä viettämässä vegaanista päivää viikossa, kuin muutaman supervegaanin, joiden huusholleista ei löydy jättiyrityksen riistoripsiväriä eikä ainuttakaan syntistä E-koodia. Ja te mahdolliset synnittömät vegaanit, olette mahtavia, kunhan ette vaadi meiltä kaikilta samaa maksimisuoritusta. Jokainen aloittaa jostain ja yleensä kun joku pieni siemen on lähtenyt ihmisen päässä kasvamaan, kannustaa se jatkossakin tekemään samankaltaisia päätöksiä.

Esimerkiksi Vegan Strategistin Tobias Leenaertin ajatukset ovat mielestäni hyvin argumentoituja ja ja sivistyneitä. Hän lähestyy asioita rakentavasti ja ystävällisesti ja kannustaa nimenomaan pragmaattiseen lähestymistapaan sen sijaan, että keskittyisimme liikaa täydellisyyteen.

Ruoka herättää tunteita. Ymmärrän hyvin, että vastareaktio voi olla voimakas, jos tuputetaan tietynlaista ruokavaliota tai elämäntapaa. On todella ärsyttävää, kun toinen osapuoli kokee olevansa enemmän oikeassa kuin sinä. Ainakin minä ärsyyntyisin. Ymmärrän silti myös syyt siihen, miksi joku voi malttamattomana toivoa nopeampaa yhteiskunnallista muutosta eläinten kohtelussa ja hyvää tarkoittaen, mutta liikaa vaahdoten, saa kanssaihmiset kavahtamaan “kilarivegaania.” Vaikka meillä kuluttajilla on vastuu päätöksistämme, voi syyttävää sormea osoittaa myös harhaanjohtavaa ja suorastaan valehtelevaa mainostamista kohtaan. Meille maalaillaan kuvia lehmistä, joilla on lempeät nimet, jotka kirmaavat onnellisina pelloilla syöden sinimailasta, vaikka suurin osa eläintuotannosta on lakannut olemasta tällaista jo kauan sitten.

Vaikken itse enää näe eläinten kasvattamista ruuaksi oikeana, pystyn ymmärtämään, että kyseinen työ itsessään varmasti on stressaavaa ja vaikeaa. Varmasti on myös tilojen välisiä eroja siinä, miten eläimiä kohdellaan. Mutta ajatuksena se, että tunteva, älykäs olento kasvatetaan usein lajille täysin sopimattomissa olosuhteissa meille ravinnoksi, ei enää tunnu oikeutetulta.

Vaikka Gandhin sitaatti onkin usein käytetty, on se mielestäni silti oivallinen: ”Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä, miten se kohtelee eläimiään.” Ylipäänsä yhteiskunnan soisi aina pitävän heikomman osapuolta, sen puolta, kenen ääni ei kuulu ilman muiden apua, oli kyseessä sitten ihminen tai eläin. Kuten olen todennut jo aiemmin, en voi olla varma, toiminko itse aina esimerkillisesti tai oikein. Mutta siitä olen vakuuttunut, että tämänhetkinen tilanne ei ole kestävä. Ja vaikka muuten olen maailman epäkäytännöllisimpiä ihmisiä, olen tässä asiassa käytännönläheinen. Jokainen valinta, joka perustuu empatiaan ja/tai järkevään ilmastoajatteluun, on kotiin päin. Poteroituminen omaan täydellisyyteen ei tuota tulosta suuressa mittakaavassa.

Advertisements

2 thoughts on “Miksi vierastan ehdotonta veganismia?”

  1. mahtava postaus! moralisoivan, täydellisyyteen pyrkivän aatteen tuputtaminen vetoaa vain hyvin pieneen ryhmään tietyntyyppisiä ihmisiä. valitettavasti kokemusta on näistä moraalisesti muita paremmista, kontrollinhaluisista tyypeistä – jopa niin paljon, että olen ihan uhman takia syönyt eläintuotteita 😀 onneksi tämä lempeä ja sallivainen veganismi tuntuu olevan nouseva trendi. sillä saadaan paljon parempia tuloksia aikaan ja herätettyä ihmisiä pohtimaan asioita positiivisuuden ja vapaaehtoisuuden kautta, kuten totesitkin. hieno kirjoitus!

    Like

    1. Kiitos momo! Mielestäni sallivassa ja maltillisessa suhtautumistavassa on useita hyviä puolia; joku voisi väittää, että kyse on aatteen myymisestä, mutta itse en ole sitä mieltä. Luulen, että se kantaa pidemmälle. Ja tuntuisi tekopyhältä entisenä kala-kasvis-syöjänä (ja ennen sitä pihvinpopsijana) toimia jonain tuomionjakelijana. Ei kiinnosta, eikä tuntuisi hyvältä. Mutta silti kerron juuri mielelläni vaikka tässä blogissa, jonne ihmiset vapaaehtoisesti voivat surffailla, miksi nykyisin ajattelen ja toimin näin. 🙂 Lempeys rocks!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s