Vegeilijän Turku

image
Turkulainen Ragnar-siili. Kuvaushetkellä Ragnar valitsi vegaanisen vaihtoehdon, eli grillatun tomaatin. Ragnar tiedostaa.

Siirryin lakto-ovoilijasta täyspäiväiseksi vegeilijäksi vasta loppukesästä 2015. Olin jo ennen tätä syönyt vain enää hyvin vähän maitotuotteita ja ehkä pari kananmunaa viikossa. Sinänsä muutos vegaaniseen suuntaan osui otolliseen aikaan, koska juuri nyt niin kaupat kuin ravintolat tuntuvat oivaltaneen, että niin vegetaristien kuin vegaanien määrä on kasvussa, ja että meilläkin on makunystyrät ja halu saada oikeasti maukasta ruokaa. Listaan tässä postauksessa joitakin oman kotikaupunkini henkilökohtaisia kestosuosikkeja, niin kauppojen kuin raflojen osalta.

image
Roots Kitchenissä et saa piippaavaa hakulaitetta, etkä jonotusnumeroa, vaan vaikkapa vuorovuohen, joka yhdistää sinut tilaamaasi annokseen. 🙂

1. Kauppahallin Roots Kitchen. Toivoisin todella, että juurikkaat avaisivat myös iltaravintolan, koska nyt täällä voi herkutella ainoastaan Kauppahallin aukioloaikoina. Jos olen lounasaikaan vapaalla tai töiden puitteissa lähellä Roots Kitcheniä, lampsin takuuvarmasti tänne. Vegeburgundinpataa, mustajuurikeittoa, talon omaa leipää, sienirisottoa, perjantaiburgerit, erilaiset curryt, omnomnom. Juuri tällaista safkaa söisin mielelläni myös iltaisin, punaviinilasi räpylässä. En ole koskaan saanut täältä huonoa ruokaa, kaikki on ollut joko hyvää tai ekstaattista. Ruokalistat tuntuvat vaihtuvan joka ikinen viikko. Ainoa miinus tulee siitä, että Kauppahalli on lounasaikaan aivan täyteen ammuttu, joten suosittelen joko aikaista tai myöhempää lounaspiipahdusta. AVATKAA NYT HERRAN TÄHDEN MYÖS ILTARAVINTOLA, KIITOS.

image
Omnom. Omnomnomnomnom. Omnomnom.

2. Pizzarium. Täällä on kokonainen vegaaninen menu! Joskus tarjolla on kahta sorttia, joskus jopa neljää. Omat täysvegelempparini ovat Marinara ja Tartufo & Pinoli. Viimeiseksi mainitussa on täytteinä muun muassa tryffelitahnaa, herkkutatteja ja pinjansiemeniä. Järjettömän hyvää artesaanipizzaa, ilman juustoa. Toivon, että myös Pizzarium joskus avaisi varsinaisen illallisravintolan. Nykyinen sijainti (Kultatalo) tarjoaa kauppakeskuskakofoniaa, joten otan slaissini usein mukaan kotiin. Kätevä sijainti sinänsä, mutta kun tahtoo niin kovasti myös rauhallisemman paikan, jossa nauttia näitä herkkuja!*

3. Kirjakahvila. Sympaattinen, pieni ja perinteinen kulttuurin ja kirjojen kehto Brinkkalan sisäpihalla. Täällä viehättää tunnelma ja se, ettei tarvitse erikseen pohtia, onko jossain lihaa tai juustoa. Kirjakahvilan kaikki tuotteet ovat vegaanisia. Hintataso on myös edullinen, esimerkiksi simppeli, mutta ravitseva lounas kustantaa viitosen. Hommaa pyöritetään osittain vapaaehtoisvoimin, minkä huomaa lähinnä musiikin vaihtelussa, taustamusiikki voi nimittäin olla aivan mitä tahansa. Muistelisin syöneeni lounasta esimerkiksi Rage Against the Machinen siivittämänä..? Täällä järjestetään myös leffanäytäntöjä ja kaikenlaista epäkaupallista vaihtoehtoyleislystiä. Silloin kun joidenkin jättikorporaatioiden ja multimahtimegayritysten kahjo toiminta angstattaa aivan liikaa, käperryn mielelläni tänne ja luen pienkustantamoiden kirjoja tai lehtiä. Täältä olen löytänyt myös taidenäyttelyn kautta yhden lempitaiteilijoistani, Taru Muuraimen.

4. Ludu. Hyvä palvelu, tunnelma ja ruoka. Joskus fine dining-paikoissakin vegaani joutuu pettymään, kun tarjoillaan suolaisella hinnalla kettuilua köykäisellä salaatinlehtipedillä, mutta Ludusta on jäänyt hyvä mielikuva. Tänne kannattaa ilmoittaa tulostaan etukäteen, kertoa että toivoo vegaanista safkaa ja rafla hoitaa loput. Tyylikäs paikka.

5. Turun tori. Tänne jopoilen niin halpamyyjien euron vihannespussien kuin Sorrin superlaadukkaiden yrttien ja salaattien perässä. Turun torin hintataso on kautta linjan vielä oikeasti torimainen, verrattuna suurempien kaupunkien turistihintoihin.

6. Latte gourmand. Jos haluan tosi mehevän raakakakkupalan tai herkullisen smoothien, suuntaan tänne. Ystävällinen palvelu, melko hintava, mutta laadukas paikka. Täällä tuntee saavansa ruokarakkautta pötsiinsä.

7. Vegekauppa. Monelle tuttu mesta, mutta mainitsen kaupan silti, koska se on yksi vakkari-pitstopeistani. Aiemmin hautausmaatakin kuolleempi Forum-kortteli on viime vuosina herännyt uudestaan eloon ja arvelisin, että Vegekauppa on yksi iso osatekijä tässä. Täältä ostan Nagelin hummusta, vegeproteiinijauheita, hummussipsejä, erilaisia pähkinävoilaatuja, multivitamiineja ja ekologisia pesuaineita sekä kropalle että tiskeille.

image
Viime kesänä napattu kuva Luomupuodin kyltistä. Vierailupäivänä paikalla järjestettiin ilmeisesti pohjoismainen harppukokous(!), joten saimme kuunnella myös kaunista musiikkia, kun ostosten jälkeen tutustuimme maisemiin.

8. Koroistenniemen luomupuoti. Tämä paikka on pluttana. En tiedä, onko se edes oikeaa suomea, mutta yritän ilmaista tällä epäsanalla kotikutoista, mukavaa, lämmintä, herttaista, rutistettavaa. Pieni, mutta verrattain edullinen minikauppa, jossa myydään esimerkiksi Livonsaaren leipää, kuivattua nokkosta, vegaanista saippuaa, pähkinöitä ja vähän kaikkea, pienissä erissä. Sijainti on lumoava. Aivan joen varrella historiasta kiinnostunut pääsee kurkkimaan kulttuurihistoriallisesti merkittäviä muinaisjäännöksiä. Täällä piispanistuin aikoinaan sijaitsi ja muinaistulokkaiden päälle ymmärtävä saattaa bongata vanhoja rohdoskasveja.

Turku on vegeilijöille varsinkin nykyisin aika rattoisa paikka, vaikka petrattavaakin on ja enemmän vegetarjontaa tarvitaan. Yleisesti ottaen voi sanoa, että myös moni etninen mesta tarjoaa vegaanisia annoksia. On seitania, tofua, falafel-annoksia, vegesushia, burritoja ja ties mitä, raflasta riippuen. Jotkut tarjoavat valmiita vegeannoksia, joissain annoksia tuunataan vähän, joko todella onnistuneesti tai sinne päin. Delhi Darbarista on esimerkiksi jäänyt jees mielikuva. Arvinkadun vietnamilais-thaimaalainen VG Wok on vielä kokeilematta, mutta aion jossain vaiheessa suunnistaa sinne haarukoimaan.

Missä te muut turkulaiset harjoitatte makunystyräin hellintää?

*Eräs postauksen lukenut tiesi kertoa, että Osteria Ovo on Pizzariumin väen ravintola myös. Suuntaan siis sinne piakkoin!

Advertisements

4 thoughts on “Vegeilijän Turku”

 1. Moikka!
  Ootko kokeillut Pure Hero-kahvilaa Eerikinkadulla? Tarjolla todella runsas ja monipuolinen salaattibuffet johon aina on saatavilla myös vegaaninen lisuke:) Lisäksi vitriini täynnä mielettömiä raakaherkkuja puuroista kakkuihin ja piirakoihin<3

  Liked by 1 person

  1. Moikka! Juurikin sama mesta, josta itse käytin nimeä Latte Gourmand. Mielestäni kuuluu ainakin samaan yritykseen, välillä ollut nimenvaihdoksia niin ei tahdo pysyä kärryillä muusta kuin että sieltä saa maistuvaa!:)

   Like

 2. VG wok on aivan uskomattoman ihana ❤️ Suosittelen! VG wokeja on käsittääkseni kolme, yksi tosiaan arvinkadulla, yksi pienessä keltaisessa kioskissa satakunnantiellä siinä autistenaukiosta raisioon päin, ylikulkusillan kohdalla. Kolmas ilmeisesti jossain kaarinassa tms. 🙂 rootsista ja kirjakahvilasta olen samaa mieltä, upeita paikkoja ❤️

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s